Condensatoren meten UPS  systeem

Breng de huidige conditie in kaart zodat ze eventueel op tijd vervangen kunnen worden

Condensatoren meten UPS systeem

In een UPS systeem zitten verschillende componenten die een maximale levensduur hebben. Één van deze kritische componenten zijn de condensatoren. Deze bevinden zich in het vermogens gedeelte van de UPS of zitten gemonteerd op de printplaten welke ook wel PCB’s (printed circuit board) worden genoemd.

Afhankelijk van de toepassing hebben deze condensatoren een filterfunctie of ze dienen als buffer om energie op te slaan.

Er zitten verschillende type condensatoren in een UPS systeem;

Ingangscondensatoren
Bevinden zich voor de gelijkrichter van de UPS en zijn een onderdeel van de input filter. Deze condensatoren vlakken transiënten af aan de ingang en verminderen harmonische vervuiling.

Uitgangscondensatoren
Bevinden zich achter de inverter en staan parallel over de uitgang van de UPS. Ze zijn direct verbonden met de kritische belasting en bepalen de sinusvorm van de uitgangsspanning.

DC condensatoren
Bevinden zich in het hart van de UPS en zijn een onderdeel van de gelijkrichting en energieopslag.

De fabrikant van deze UPS-condensatoren geeft een verwachten levensduur op, maar deze wordt ook beïnvloed door de omgevingscondities, de aangeboden spanning en de belasting. Wanneer ik onderhoud uitvoer aan een UPS systeem doe ik standaard de condensatoren controleren door deze door te meten. Aan de hand van de aangeboden spanning, stroom en de nominale capaciteit kan ik de relatieve capaciteit berekenen.

Op deze manier breng ik de huidige conditie van de condensatoren in kaart en kunnen ze eventueel op tijd vervangen worden zodat bedrijf kritische toepassingen zo goed beschermd blijven tegen eventuele downtime en storingen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

212 woorden  –  1 min leestijd

De grote van een UPS systeem hoeft niets te zeggen over hoe belangrijk hij is. In de praktijk zie ik vaak dat de kleinere UPS systemen, ook wel bekend als één fase UPS systemen.

220 woorden  –  1 min leestijd

Wist u dat de batterijen van UPS systemen gevoelig zijn voor de omgevingstemperatuur? Een te hoge temperatuur heeft een nadelig effect op de levensverwachting van batterijen.

264 woorden  –  1 min leestijd

In een UPS systeem zitten verschillende componenten die een maximale levensduur hebben. Één van deze kritische componenten zijn de condensatoren.