Onderhoud klein UPS systeem

De grote van een UPS systeem hoeft niets te zeggen over hoe belangrijk hij is

Onderhoud klein UPS systeem

De grote van een UPS systeem hoeft niets te zeggen over hoe belangrijk hij is. In de praktijk zie ik vaak dat de kleinere UPS systemen, ook wel bekend als één fase UPS systemen, als minder belangrijk worden gezien. Soms wordt er zelfs geen onderhoud aan uitgevoerd en als dit al wel gebeurd wordt er regelmatig te makkelijk mee omgegaan.

Maar de grote van een UPS systeem zegt uiteraard niets over hoe belangrijk de aangesloten apparatuur is en de schade bij een eventuele uitval hiervan. Zo zijn er bijvoorbeeld veel kleine UPS systemen die kritische apparatuur beveiligen zoals brandmeldcentrales, servers, switches en inbraakbeveiliging.

Wanneer ik onderhoud uitvoer aan een één fase UPS systeem neem ik dit even serieus als wanneer ik aan een groter UPS systeem werk (die bijvoorbeeld een complete serverruimte van energie garandeert).

Zodra ik start met het onderhoud begin ik met een volledige functionele test rondom de schakelacties van een UPS-systeem. Behalve dat ik daarna de systemen goed schoonmaak, voer ik ook diverse metingen uit en kalibreer ik wanneer nodig de spanningen, stromen en frequenties. Daarnaast doe ik een batterijtest doormiddel van een ontlading en meet ik ondertussen de spanning over iedere batterij. Mocht dit niet mogelijk zijn meet ik de batterijen individueel door met een professionele batterij impedantie meter.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

264 woorden  –  1 min leestijd

In een UPS systeem zitten verschillende componenten die een maximale levensduur hebben. Één van deze kritische componenten zijn de condensatoren.

220 woorden  –  1 min leestijd

Wist u dat de batterijen van UPS systemen gevoelig zijn voor de omgevingstemperatuur? Een te hoge temperatuur heeft een nadelig effect op de levensverwachting van batterijen.

212 woorden  –  1 min leestijd

De grote van een UPS systeem hoeft niets te zeggen over hoe belangrijk hij is. In de praktijk zie ik vaak dat de kleinere UPS systemen, ook wel bekend als één fase UPS systemen.